Educatie

De natuurwandeling

De Stichting Vrienden van de Gaaspermolen organiseert sedert een paar jaar voor scholen in Amsterdam (Oost, Zuid en Zuidoost), Diemen en Weesp een gratis programma.  Intussen hebben leerlingen van de 7egroep van meer dan 10 scholen kennis kunnen maken met onze molen.  Voor de scholieren van tien à twaalf jaar oud is alleen al de kennismaking met en de beklimming van de molen zeer indrukwekkend, evenals enorme waterstroom die via de vijzel naar de Gaasp gebracht wordt.

Op deze manier hebben alle basisscholieren in de omgeving de kans om kennis te maken met een molen en met bemaling van polders, dus waterkwantiteit. Om het helemaal interessant te maken kregen de scholieren ook natuurwandeling in de aangrenzende polder. Deze wandeling en het molenbezoek zijn de onderdelen van het ochtendprogramma. Een schoolklas wordt opgehaald met een bus van school. Bij aankomst in Driemond gaat de helft de natuurwandeling maken, die eindigt bij de molen. De andere helft gaat naar de molen. Halverwege de ochtend wisselen de groepen en zo tegen een uur is iedereen weer bij de bus.

De stoommachientjes

Maar dan is pas de helft van ons programma geweest! De bus brengt ze namelijk verder naar Cruquius Museum in de Haarlemmermeer. Daar maken ze kennis van een ander aspect van het Nederlandse waterbeheer, het tijdperk van de stoommachine. Er is in Nederland geen grotere, machtiger gemaal te vinden dan Cruquius! Dit gemaal heeft samen met zijn collega’s Lynden en Leeghwater in minder dan vier jaar de Haarlemmermeer drooggemalen. De historie en de werking van het gemaal krijgen de kinderen uitgelegd. Zij gaan zelf ook aan de slag. Ze kunnen met kleine stoommachientjes zelf een werkplaats of een kermis in werking stellen. En ze houden ook allemaal een speurtocht door het museum.

Met dit programma wil de stichting zo veel mogelijk basisscholieren uit Amsterdam Zuidoost en omgeving bereiken. Intussen hebben meer dan 300 leerlingen dit programma gevolgd. De reacties zijn zeer positief!

Mochten scholen geïnteresseerd zijn geraakt, neemt u dan contact op met De Vrienden van de Gaaspermolen via het contactformulier op deze site. Let op: we kunnen dit programma maximaal 10 keer per jaar aanbieden. De beste tijd is het voorjaar, maar het vroege najaar is ook goed doenlijk.

Molenaar Gerard legt uit

Naast het programma met Cruquius Museum organiseert de stichting Vrienden van de Gaaspermolen andere publieksevenementen. Elk jaar worden de molenaars ondersteund bij de openstelling molen tijdens Open Molen- en Gemalendagen (tweede weekend in mei) en de Nationale Monumentendagen (tweede weekend september). Daarnaast is de molen elk jaar met kerst het verlichte middelpunt van de winterwandeling van het dorp Driemond.